Årets mest nytänkande julbord

Årets mest nytänkande julbord

Igår bjöd Clarion Hotell i samarbete med Destination Sigtuna in till ett annorlunda och nytänkande julbord.

Av råvaror som annars skulle slängas skapas istället nytänkande och hållbara julrätter. I Sverige slängs årligen 1,2 miljoner ton matavfall, något som Sigtuna har bestämt sig för att göra någonting åt. Sedan 2009 samarbetar hotellen i Sigtuna och Arlanda kring hållbarhetsfrågor och en del av arbetet innebär att tillsammans jobba metodiskt och långsiktigt för att minska matsvinnet.
-Utmaningen har lett till kreativitet – och fantastiska nya rätter. Därför känns det både logiskt och  spännande att i år duka upp ett hållbart julbord  á la Sigtuna, meddelar Eva Camél Fuglseth, tf vd på destination Sigtuna, samt Kalle Eriksson, köksmästare på Sigtunahöjden och semifinalist i Årets Kock 2014.

img_0915   img_0921
Eva Camél Fuglseth.                                           Kalle Eriksson, t.v.

Det var många matintresserade journalister, bloggare mm på plats för att ta del av nyheten och provsmaka rätter som annars väldigt gärna slängs. Det hållbara julbordet består av ovanliga styckesdetaljer som förvandlats till kryddig marockansk gryta, gammal gröt som förvandlats till färska brödbullar. Stämningen och festligheterna var hög!

img_0923 img_0940

Här är ett urval av ekologiska läckerheter som det bjöds på:

img_0931   img_0941
Getostpannacotta med knaprig bacon, karamelliserade valnötter och äppelpuré. Pannacottan var gjord av kanterna till Getosten som man vanligtvis annars slänger.

img_0936   img_0935
Den sista garneringen läggs av Stefan Berendonk på 32 rum & kök. Definitivt min favorit dagen till ära. En Lammchili med ekologiskt lamm från närliggande gårdar. Kolla gärna in 32 rum & kök

img_0937
Terrin på julegrisen, med egengjord senapsmajonäs av grov stark julesenap. Torkad grönkål och rostat rågbröd. 

img_0939
Den mest fantastiska av desserter, serverades med inlagda nektariner och vaniljgrädde. En brödpudding på gårdagens bullar och bröd. Pudrad med florsocker. Mmmmmm.

img_0933
Mårten Thorslund, grundare av matsvinnet.se stod för en underhållande, faktarik och något skrämmande föreläsning om hur mycket mat vi faktiskt slänger, men gav oss även mer konkreta tips och idéer på hur man själv kan göra för att minska svinnet. Se gärna hans blogg ovan.

img_0938
I en Godare Jul, finns några nyckelrecept samlade från Sigtuna och Arlanda Hotell. Läs mer om Sigtunas arbete för miljö och hållbarhet HÄR.

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *